Sant eller falskt?

Det finns många som tro sig veta vad som är sant eller falskt gällande kost och träning. Här får du rätta svaren.

Det är hälsosamt att vara smal!

Det behöver verkligen inte vara sant. Vi mäter inte hälsa genom hur mycket du väger. Däremot är vikten en del i ditt totala hälsotillstånd.  Du kan vara smal och leva väldigt ohälsosamt. Du kan också vara överviktig och må bra. Det handlar om en helhet för att bedöma om du är hälsosam eller inte. Vi tar hänsyn till kost, träning, sömn, alkoholintag och rökning för att göra en bedömning. Dessa parametrar påverkar våra värden i kroppen på olika sätt. Icke att förglömma är vårt psykiska och sociala trivsel som också är en del av vår hälsa. 

Du blir fet av frukt!

– 100% falskt! Det som avgör om du går upp i vikt är ditt totala kaloriintag, inte enskilda livsmedelsgrupper. Värt att poängtera är att försök att undvika småätandet av frukt. Allt du äter är  ska vara en del av ordentligt mellanmål eller måltid. Ät inget mellan målen. En frukt är lätta att stoppa i sig utan att man nästan tänker på det. Undvik att frukt blir till småätande.

Man blir ”stor” av att styrketräna!

– Många som jag träffar är rädda för att bli ”biffiga” för att de styrketränar. De tror att de kommer få väldigt stora muskler, att de ska stora ut. Det är väldigt få som blir ”biffiga” av att enbart styrketräna.

Det krävs väldigt stark disciplin för att klara av att bli ett muskelberg. Dessutom måste du då även ha en väldigt kontrollerad kostplan och ha tålamod. Att bygga stora muskler tar lång tid. Såvida du inte ska tävla i fitness så kommer du inte bli stor. De hälsofrämjande fördelarna är så otroligt stora för de personer som styrketränar. Så styrketränar du inte – sätt igång.

Lämna en kommentar