Stressfriadagen 28e maj

Idag är det den stressfria dagens dag. Den infaller den 28e maj varje år och till för att uppmärksamma stressens negativa effekter och vikten av att förebygga detta.

Stress är en naturlig reaktion när vi ställs inför påfrestningar. Att uppleva kortvarig stress då och då är alltså en naturlig reaktion som kan hålla oss alerta och fokuserade. Men när påfrestningarna blir större än vad vi tycks klara kan det i sin tur leda till utmattningssyndrom.

Exempel på stressignaler:

  • Blir irriterad på människor som gör saker långsamt.
  • Öppnar kylskåpet och glömmer vad jag ska ha.
  • Svårt att hålla en röd tråd eller har svårt att förklara något.
  • Pratar i halva meningar.
  • Hoppar mellan arbetsuppgifter utan att göra klart något.
  • Att lyssna på hög musik blir för mycket intryck, vilket jag vanligtvis kan hantera.
  • Lyssnar på röstmeddelanden i 2x hastigheten.
  • Glömmer vart man har parkerat bilen.
  • Spänningshuvudvärk.

Hantera stress bättre med träning. Träning i alla former kan hjälpa dig att hantera och minska stress. När vi är aktiva ökar nivåerna av endorfiner som är ett må-bra-hormon.

Regelbunden fysisk aktivitet är en viktig del i en sund livsstil. Det stärker din kropp både fysiskt och psykiskt. I det dagens samhälle är tempot högt och det är lätt att känna sig stressad och upptagen för att finna tid för att träna.

Det positiva är att all form av träning är bra för kroppen och kan hjälpa dig att hantera stress bättre. Vare sig du utöver lugn yoga eller högintensiv träning som aerobics, gör dig motståndskraftigare mot stress. 

Regelbunden träning stärker självförtroendet, förbättrar humöret, hjälper dig att slappna av och lindrar symtomen för mild depression och ångest. Träning hjälper dig även att sova bättre – något som ofta påverkas av stress, depression och ångest. Alla dessa fördelar lindrar stressen och ger dig en känsla av kontroll över din kropp.

Lämna en kommentar