”Glöm inte att stretcha efteråt”

Hur viktigt är det att följa detta råd? Varför ska man stretcha efter att man har tränat? Rörlighet och flexibilitet är det främsta svaret till varför du ska stretcha. Ökar du rörligheten runt en led ökar musklernas flexibilitet. När du tränar spänner du musklerna om och även efter träningen kvarstår en viss anspänning i muskelfibrerna. Genom att stretcha direkt efter träningen kan du hjälpa musklerna att slappna av, vilket då också ökar blodcirkulationen och underlättar återhämtningsprocessen.

Vad är stretching?

Stretching innebär att på olika sätt sträcka ut dina muskler, vilket ofta görs utan redskap.

Det finns två olika sorters stretching: dynamisk och statisk. Statisk stretching är nog den som de flesta av oss känner till, då den görs genom att man tänjer ut en muskel och håller kvar den positionen under 30-60 sekunder. Vid dynamisk stretch rör du dig under själva utförandet, fram och tillbaka, från ett ytterläge till ett avslappnat läge.   

Varför bör man stretcha efter träning? – Fördelar

Förbättra rörligheten

I sporter där rörlighet är en nödvändighet brukar stretching utgöra en stor del av träningspassen. För att uppnå en större flexibilitet i kroppen är det väldigt viktigt med stretching, gärna kombinerat med andra sorters rörlighetsträning.

Motverka stelhet

Att stretcha är förebyggande mot framtida korta muskler. Att inte tänja ut dem alls ökar risken för att de inte ska bli så långa som möjligt. Istället kan de då bli styva längre fram i livet.

Medveten närvaro

Många ser stretching som en självklar avslutning på ett träningspasset. Genom att ägna tid och åt stretchingen kan du faktiskt uppleva samma känsla som efter ett yogapass – lever du dig in tillräckligt mycket i rörelserna kan du uppleva ett slags medveten närvaro, även kallad mindfulness.

Varför bör man stretcha efter träning? – Nackdelar

Förvärrar överrörlighet

Överrörliga ska akta sig för att stretcha efter träning. Risken finns att deras leder sträcks “för långt”, så att de fastnar i ytterlägen där till exempel armen eller benet inte bara är rakt, utan tänjs ännu mer. Att råka hamna i dessa ytterlägen kan vara skadligt, så därför ska man akta sig för att stretcha leder som är överrörliga.

Minskar inte träningsvärk

En stor myt kring stretching är att det minskar träningsvärk. Många tror att de, tack vare att stretcha efter ett hårt pass, kommer att få mindre träningsvärk de kommande dagarna. Men detta stämmer troligtvis inte. Majoriteten av forskningen inom området tyder på att det inte finns något samband mellan mycket stretching och minskad träningsvärk.

Lämna en kommentar